Kalastus Suomessa

Kalastus on Suomessa todella suosittua. Monet lapset oppivat kalastuksen alkeet jo hyvin nuorena. Monet lapset käyvät ensimmäisiä kertoja kalassa isovanhempiensa kanssa. Ensimmäisenä lapset oppivat yleensä käyttämään tavallista perusonkea. Perusongessa riittää puuhaa pikkuväelle hyväksi aikaa ennen kuin on tarve siirtyä vaikeampiin kalastusvälineisiin. Perusongella saa usein jo mukavasti myös kalasaalista, ainakin kissoille, jos ei muuten. Lapset oppivat näin jo pieninä tuntemaan hyvät kalastuspaikat, niitä kun ei joka paikassa ole, vaan niitä täytyy usein hieman etsiä. Isovanhemmilla on yleensä jo hyvin kokemusta hyvistä kalapaikoista ja näin tieto siirtyy sukupolvelta toiselle.

Kalastus Suomessa
Kalastus Suomessa

Kalastus on mielekästä puuhaa kaikenikäisille, niin pojille kuin tytöillekin. Kalastus yhdistää isovanhempia ja lapsia, samoin se yhdistää tietysti vanhempia ja lapsiakin. Onkiminen on kehittävää ja rentouttavaa tekemistä. Kalastuksen ohessa lapset oppivat tunnistamaan erilaisia kaloja ja lapset näkevät miten kalat käyttäytyvät vedessä ja veden ulkopuolella. Samalla he oppivat tietämään mitkä kalat ovat esimerkiksi kissoille hyvää purtavaa ja minkä tyyppiset kalat taas soveltuvat hyvin ihmisten ravinnoksi.

Kalastus ja mökkeily

Kalastus kuuluu ehdottomasti mökille, jos mökki on järven tai meren rannassa. Mikäs sen mukavampaa kuin istahtaa sopivalla säällä mökkilaiturille ja heittää ongenvapa veteen killumaan. Ennen onkimista on tietysti etsittävä matoja. Erityisesti pikkuväki on yleensä hyvin innostunut etsimään ja tonkimaan matoja maasta, ensin kaivetaan maata ja sitten etsitään paksuja matoja mullan seasta. Madot laitetaan purkkiin pienen multamäärän kera ja sitten vain onki veteen ja saalista odottamaan.

Monet suomalaiset tykkäävät syödä kalaa mökillä, joten on mielekästä lähteä ensin itse kalaan. Kalasaalista voidaan paistaa joko mökin keittiössä tai vastaavasti nuotiolla tai grillissä. Nuotio tai grilli antaa kalalle aivan erityisen aromin, se voittaa ehdottomasti tavallisella keittiölevyllä paistetun kalan maussa. Itse kalastettaessa onkija tietää saavansa varmasti tuoretta tavaraa. Kalanperkauskin on mukavaa ja rentouttavaa puuhaa mökillä, poissa kaiken kiireen keskeltä.

Kalastus harrastuksena

Monet suomalaiset kalastavat harrastuksenaan. Tällöin kalastus saattaa lähennellä jo ammattimaisuutta, ainakin välineiden osalta. Monesta suomalaisesta kaupungista ja jopa pienemmiltäkin paikkakunnilta löytyy kalastukseen erikoistunut kauppa. Tällaisista kaupoista saa varusteita laidasta laitaan, niin harrastelijalle kuin ammattilaisellekin. Kalastusliikkeistä etsitään yleensä erilaisia onkia, vapoja ja uistimia. Samoin tarvetta saattaa olla kahluusaappaille ja kahluuhousuille, jos tiedossa on reissu syvemmille kalastusvesille. Kahluusaappailla päästään syvemmille vesille ja päästää samalla käsiksi hieman syvemmän veden kaloihin.  Jos kalastus ajoittuu kesäkuukausille saattaa kalastaja tarvita kaupasta myös jonkin typpistä hyttyssuojaa, jotta hyttyset eivät haittaisi kalastusta. Hyttyssuojana voi käyttää hyttyshattua ja peittävää kalastusvaatetusta, kalastuksessa pelkkä hyttysvoide ei yksin oikein auta.

Kalastus harrastuksena
Kalastus harrastuksena

Suomessa järjestetään vuoden aikana monia erilaisia kalastustapahtumia ja kalastuskilpailuja kalastuksen harrastelijoille. Tapahtumia löytyy vähän ympäri vuoden, mutta eniten kilpailuja järjestetään kesäkuukausina ja talvella. Talvella ei tietenkään varsinaisesti ongita, vaan silloin keskitytään enemmänkin pilkkimiseen. Tosin osa pilkkikisoista on jouduttu viime vuosina huonon talven takia perumaan. Jäät eivät viime vuosina ole aina olleet kovin paksuja ja täten suuria pilkkikisoja on jouduttu perumaan. Leutoina talvina saattaa siis nykyään päästä ihan onkimaan, tosin kalasaalis ei välttämättä ole rantavesissä yhtä hyvä kuin se olisi pilkkiessä hieman kauempana.

Kalastus on ja se varmasti myös säilyy suosittuna harrastuksena. Kalastus on ihmiselle hyvin luonnollinen harrastus, sillä siinä ollaan tekemisissä luonnon kanssa. Luonto ja sitä ympäröivä raikas ilma tekevät ihmiselle ihmeitä, se rauhoittaa mieltä ja samalla pääsee tutustumaan aivan mahtavaan luontoon. Kalastuskaupat tulevat varmasti myös säilymään suomalaisessa katukuvassa, koska niille todellakin on kysyntää.