Kanootti vesille ja matkaan – tässä melonnan perusteet

Melonnan suosio kasvaa Suomessakin ja se onkin varsin monipuolinen laji, josta nauttivat sekä satunnaiset melojat että kovemman luokan harrastajatkin. Osa harrastaa kanootilla melontaa puhtaasti kunnon ylläpitämisen vuoksi, kun taas jotkut lähtevät pidemmille retkille luontoon. Melominen vaatii hieman kuntoa, mutta laji sopii silti kaikenikäisille ja kaikenkokoisille pienestä rasituksesta huolimatta. Kanootin matkaan voi lähteä vaikka koko perheen voimin ja etenkin pienille lapsille luonto sekä luonnossa liikkuminen ovat upea kokemus. Melonta ei myöskään ole tekniikaltaan kovin vaikeaa, joten aloittelijoiden ei turhaan kannata huolehtia.

Kanootti vesille ja matkaan – tässä melonnan perusteet

Mistä kanootilla melonta kannattaa aloittaa?

Aivan ensimmäisenä on suositeltavaa katsastaa lähialueilta löytyvät liikuntaseurat ja mahdolliset melontakurssit, sillä käytännössä oppiminen vierellä seuraavan ohjaajan kanssa on yksinkertaisesti paras mahdollinen tapa oppia melomaan kanootilla. Mikäli paikkakunnallasi ei ole mahdollisuuksia ohjattuun melontaan, voit opetella perusteet itsekin. On hyvä kuitenkin pysytellä ensi alkuun matalissa vesissä, etenkin jos melonnan aloittaa pienempien lasten kanssa. Suomesta löytyy hyviä kohteita melontaan aina tyynistä järvistä hieman haastavampiinkin jokialueisiin. Toiset melovat myös merellä, mutta kuten sanottua, aloittelijan on parempi aloittaa järvivesistöistä. Kun tekniikka ja taito sitten kehittyvät, voi lähteä vaikkapa kauniiden kansallispuistojen vesille melomaan. Kanootin ja muut varusteet voi joko ostaa tai vuokrata. Kanootit voidaan jakaa karkeasti kahteen ryhmään; avokanootti, eli kanneton kanootti penkki-istuimella, sekä kajakki, joka on suljettu istuinaukkoa lukuunottamatta. Myös meloissa on eroja, sillä avoimella kanootilla meloessa käytetään yksilapaista melaa ja soutajia on kaksi. Kajakilla taas kuljetaan yksin, jolloin melassa on kaksi lapaa tasaista soutamista varten. Nykyään näkee tosin erilaisia versioita molemmista ja esimerkiksi kaksikkokajakkiin voi ottaa mukaan lapsetkin. Lisäksi tulee hankkia melontaliivit, jotka pitävät melojan pinnalla, mikäli kanootti sattuu kaatumaan. Muita varusteita ovat esimerkiksi aurinkolasit, hattu ja muu sään mukaan valittava vaatetus, sekä vedenpitävät säilytyspussit, joiden avulla voi kuljettaa mukana esimerkiksi kännykkää ja muita tärkeitä tavaroita. Jos suuntaa pidemmällekin melontaretkelle, voi pakata mukaan vettä ja eväätkin. Aloittelijan on syytä opetella melontatekniikka hyvin ennen suuremmille vesistöille siirtymistä. Tärkeintä on opetella kanoottiin istuminen sekä sieltä poistuminen, kanootista pelastautuminen kaatumistilanteessa sekä tietysti melontatyyli. Lasten kanssa kannattaa olla kärsivällinen melomista opetellessa ja heitä kannattaa muistuttaa siitä, ettei turha hötkyile tai nopea liikehtiminen kanootissa ole sallittua. Melomisen tulisi olla koko vartalosta lähtevä liike, mutta valitettavan usein aloittelijat tekevät sen virheen, että he melovat liian kovaa ja pelkästään käsiä käyttäen. Melontaliikettä tulee tukea jalkojen ja lantion avulla, jolloin tehoja saa käyttöön huomattavasti enemmän.

Turvallisuus ennen kaikkea

Vaikka melonta onkin rentouttava laji, turvallisuudesta huolehtimista ei silti tule aliarvioida. Lapsilla ja aloittelijoilla täytyy olla suhteellisen hyvä uimataito, minkä takia melomista ei suositella aivan pienille taaperoille. Jo ennen vesille suuntaamista on hyvä tutustua kohteeseen joko kartan avulla tai netin retkioppaista lukemalla. Aloittelevien melojien kannattaa suosiolla valita sellainen melontakohde, jossa muutkin viihtyvät. Näin voi olla varma siitä, että alue todella sopii melontaan, eikä reitin varrella tule vastaan ikäviä yllätyksiä. Myös sää tulee ottaa huomioon, sillä sade tai tuuli voivat vaikeuttaa vesillä liikkumista. Vaaratilanteisiin voi varautua yhdessä lasten kanssa ja esimerkiksi sivusto ViisaastiVesillä on täynnä hyvää opetusmateriaalia vesillä liikkumisen turvallisuudesta. Melontaretken aikana tulee aina pitää pelastusliivit tai melontaliivit. Omasta jaksamisesta tulisi huolehtia koko retken ajan, sillä voimia tulisi riittää yllättäviäkin sää- tai reittimuutoksia varten. Voimat ja taidot tosin kehittyvät meloessa – niin lapset kuin aloittelevat aikuisetkin voivat rohkeasti aloittaa melontaharrastuksen turvallisesti tutuilla vesialueilla ja siirtyä alkeiden oppimisen jälkeen uusillekin vesille.

Turvallisuus ennen kaikkea