Kesäleirit

Osallistuminen kesäleirille on hyvä tapa viettää kesäpäiviä esimerkiksi sen aikana kun koululaiset ovat kesälomalla ja vanhempien oma kesäloma ei ole vielä alkanut. Kesäleirejä on tarjolla useita ympäri koko maan, ja valinnanvaraa riittää niin päiväleireistä jopa viikon kestäviin yöpymisleireihin. Valita voi urheiluleireistä, uskonnollisiin leireihin ja musiikista kuvaamataiton sekä kaikkea siltä väliltä. Leirit tarjoavat unohtumattomia kokemuksia lapsille ja nuorille sekä leireillä syntyvät uudet kaverisuhteet ovat tärkeä osa kokemusta.

Suomessa kunnat ja seurakunnat järjestävät paljon kesäleirejä lapsille. Esimerkiksi Rovaniemen kunta omistaa Leirikari nimisen leirikeskuksen jossa järjestetään lasten yöleirejä. Keskus sijaitsee kauniin Kemijoen rannalla 37 kilometrin päässä keskustasta, ja keskuksesta löytyy laajat ulkoilualueet, retkeilymaastot, uimaranta ja kalastusmahdollisuudet.

Parasta Lapsille on valtakunnallinen järjestö, joka perustettiin jo heti sotien jälkeen vuonna 1945, ja jonka perusajatuksena on tukea ja vahvistaa lasten ja heidän perheidensä jaksamista. Se järjestää monenlaisia lasten ja perheiden leirejä ympäri maata monissa eri vuokratiloissa, sekä järjestön omissa leirikeskuksissa Lomakeskus Pukkilassa Virroilla ja Leirikeskus Koivuhaassa Haukiputaalla. Lisäksi Parasta Lapsille leirejä järjestetään ainakin Tampereen, Helsingin, Oulun, Pietarsaaren ja Hämeenlinnan seutujen lapsille ja nuorille. Leirit kestävät 4-5 vuorokautta ja ohjaajina leirillä toimivat järjestön itse kouluttamat vapaaehtoiset henkilöt yhdessä leirijjohtajan kanssa. Leirien pituus on noin neljästä viiteen vuorokautta ja leireillä ollaan ulkona, pelataan, uidaan, retkeillään, syödään, nukutaan ja iltaisin on hauskaa iltaohjelmaa, jonka suunnitteluun lapset ja nuoret pääsevät itsekin osallistumaan. Yhdellä leirillä on yleensä noin 30-40 lasta, ja leireille osallistujien ikä on kuudesta vuodesta viiteentoista vuoteen.

Yksi leirien aktiivisista järjestäjistä ovat eri alueiden seurakunnat. Monille leireille voivat perheet osallistua yhdessä kuten Järvenpään Seurakunnan perheleirit joita järjestetään Leiriniemi nimisessä paikassa kauniin Keravanjärven rannalla. Leirillä voi uida kirkkaassa järvivedessä, saunoa, paistaa makkaraa, pelailla ja leikkiä. Leiriniemessä voi rauhoittua, ihailla luonnonkauniita maisemia ja istua takan ääressä.

Urheilu ja kulttuurileirit

Asikkalan seurakunta järjestää yhdessä Asikkalan seudun Musiikkiopiston kanssa Musaleirejä joissa on ohjelmana tietenkin mukavaa yhdessäoloa, saunomista ja uimista, mutta myös laulua, soittoa ja tanssia. Aiempi kokemus soittamisesta ei ole tarpeen, eikä omaa soitinta tarvitse omistaa, mutta sen voi ottaa mukaan jos sellainen on. Leirillä koetaan yhteisöllisyyttä., hiljentymistä, onnistumisen kokemuksia tietenkään unohtamatta seurakunnan uskonnollisia elementtejä. Musaleiri on suunnattu 7-14 vuotiaille lapsille ja se kestää kaksi vuorokautta.

Lukuisat Suomen urheiluseurat järjestävät myös kesäisin urheiluleirejä lapsille ja nuorille. Monet urheiluleirit ovat päiväleirejä eivätkä vaadi osallistujilta yöpymistä ja niitä on tarjolla ympäri maan, kun taas toiset leirit järjestetään leirikeskuksissa joissa leireillään muutamasta päivästä viikkoon. Esimerkiksi Vierumäellä voi osallistua mitä erilaisimmille urheiluleireille lajista riippuen. Vierumäellä järjestettävä Lasten Sporttileiri antaa tilaisuuden kokeilla montaa eri urheilulajeja kuten kinballia, parkouria, boulderointia, suunnistusta, sirkustelua ja pallopelejä. Jos taas oma urheilulaji on jo valikoitunut, voit harjoitella sählyä Säbäleirillä, lentopalloa Lentisleirillä, golfia Junnugolf leirillä ja jääkiekkoa Finnhockey School leirillä. Leirimaksuihin kuuluu myös sisäänpääsymaksu Flow-seikkailupuistoon, ja hinta sisältää majoituksen, täysihoitoruokailun ja leiriohjelman.

Kuvataiteesta kiinnostuneille löytyy myös kesäisin leiritarjontaa. Esimerkiksi Limingan Taidekoulu järjestää lapsille ja nuorille kuvataidepajoja ja kursseja joilla opitaan itseilmaisua, tehdään omia taideteoksia ja pidetään hauskaa. Suomenlinnan historiallisessa linnoitusympäristössä Helsingin seudulla yli seitsemän vuotiaille suunnatut taidekurssit tarjoavat inspiraatiota kaiken ikäisille taiteen tekijöille pedagogisesti ansioituneiden ohjaajien ohella. Alle kouluikäiset voivat osallistua taiteen tekemiseen lapsi-vanhempi-kursseilla huoltajansa kanssa ja teemat vaihtelevat piirustuksesta akryylimaalaukseen.

Parhaiten oman alueensa kesäleiritarjonta selviää ottamalla yhteyttä omaan kuntaan, seurakuntaan, urheilukerhoihin, taidekouluihin ja kansalaisopistoihin.