Koko Perheen Kesätapahtumat

Suomen kesä on kaikenlaisten kesätapahtumien ja kesäfestivaalien juhlaa. Erilaisia kesämenoja löytyy Pohjoisesta Etelään todella kattavasti ja valinnanvaraa on riittävästi lomaileville lapsiperheille. On konserttia, teatteria, koko perheen piknikkiä ja uskonnolista suviseuraa, eli paljon on mistä valita. Jotkut kesätapahtumat järjestetään joka vuosi, joten jos suosikkitapahtuma sattuu löytymään, on sinne mukava ja mahdollista myös seuraavana vuonna palata.

Helsingistä Ouluun

Lasten lomapäivä Helsingin Teurastamon alueella on jo muutaman vuoden pyörinyt ja suosittu koko perheen tapahtuma joka pidetään kesäkuussa. Kun lapset siirtyvät kesäkuun alussa kesälaitumille, tarjoaa Lasten Lomapäivä tekemistä Teurastamon viihtyisällä ja olohuonemaisella piha-alueella, joka on täynnä mitä erilaisempia aktiviteettejä. Siellä voi osallistua pihapeleihin, työpajoihin, kuunnella lastenmusiikkia ja nälän yllättäessä grillata. Lasten diskossa pääsee tanssimaan saippuakuplien keskellä, kirjastoautoon voi mennä lukemaan ja katselemaan kirjoja ja pomppuseikkailuradalle voi mennä pitämään hauskaa. Lomapäivien aleueella on myös lapsiperheille suunnattuja tuotteita myyviä kojuja, lasten makuun sopivia streetfood-kojuja, ja alueen kaupat toimivat tapahtuman ajan teeman mukaisessa yhteistyössä.

Niinikään Helsingissä, tarkemmin sanottuna Helsingin sydämessä Kalliossa, tapahtuva Skidit Festarit on jo muutaman vuoden pyörinyt koko perheen suosikkitapahtuma. Kuunnella voi erilaisia musiikkiesityksiä lastenkonserteissa, osallistua DJ kouluun ja tanssia diskossa. Teatteriesityksiä tarjoaa muun muassa Ylioppilasteatteri, osallistumaan pääsee Teatteri Hevosenkengän Supersankarikouluun, ja temppuilla voi temppuradoilla ja trampoliineilla. Telttailemaan ja saunomaankin pääsee, sekä laulamaan sydämensä kyllyydestä karaokea sekä kahvitella ja grillata. Skidit Festarit on Skidit Ry:n järjestämä ja he järjestävät tapahtumia Helsingissä myös talviaikaan. Skidit Disko on saippuakuplilla täytetty tanssimisen ilosta nauttimiseen suunnattu koko perheen disko, ja Silja Linen risteilyaluksilla pääsee Skidit Risteilylle.

Kotkan-Haminan seudun tunnetuin koko perheen tapahtuma ovat heinäkuiset Kotkan Meripäivät ja niiden ohessa järjestetyt Lasten Meripäivät. Lasten Meripäivät järjestetään Toivi Pekkasen koululla heinäkuun lopussa ja kaikki Lasten Meripäivien ohjelma on maksutonta. Alueella sijaitsee erilaisia puuhapisteitä niin pienille kuin suurillekin, Raxalla pääsee kokeilemaan nikkarointia ja rakentamista, ja Kotkan Pienoissähköautokerho KoPSA:n autoradalla pääsee tutustumaan autoihn ja vauhtiin. Aluella voi myös pelata puistogolfia, lyödä palloa häränsilmään ja mennä mukaan merirosvotyöpajaan. Jo alkuvuosista lähtien ohjemassa ollut Lasten Merilaulukilpailu antaa jokaiselle halukkaalle lapselle mahdollisuuden osallistua laulukilpailuun omalla tasollaan, ja esittää meriaiheisen laulun. Kilpailijat voivat esittää laulunsa oman säestäjänsä kanssa, säestää itse itseään tai laulaa meripäivien järjestämän säestäjän avulla.

Oulussa Åströmin puistossa Oulun juhlaviikkojen yhteydessä järjestettävät Lastenjatsit ovat jo perinteeksi Oulun seudulla muodostunut koko perheen tapahtuma. Itse tapahtuma on jo jopa yli 30 vuotta vanha ja musisointiin keskittyvään tapahtumaan kannattaa ottaa mukaan omat eväät ja viltti piknikkiä varten. Ulkosalla järjestetyssä tapahtumassa esiintyy useita lapsille suunnattuja musiikkiorkestereita sekä esiintyjiä ja sateisen ilman sattuessa tapahtuma voidaan siirtää sisätiloihin.

Taiteiden Öissä, joita järjestetään Suomesa usealla eri paikkakunnalla löytyy monesti ohjelmaa myös lapsiperheille. Niitä järjestetään muun muassa Turussa, Tampereella, Vaasassa, Helsingissä, Tuusulassa, Kouvolassa ja Oulussa. Lasten ohjelmaa taiteiden öissä ovat erilaiset teatteriesitykset, musiikkiesitykset ja taidepajat. Jotkut, kuten muun muassa Turun ja Helsingin taiteiden yöt, antavat lapsille myös mahdollisuuden ottaa osaa esittävän taiteen ja teatterin luomiseen operoimalla vapaasti käytettäviä lavoja eli niin sanotuja Open Stagejä. Liikkuvat kirjastot, muskarit, kuvitusnäyttelyt, mielikuvitusleikit, improvisaatiot, draamapajat, muovailu ja letuilla herkuttelu ovat esimerkkejä taiteiden öissä tapahtuvista puuhista.

Lisäksi useat eri paikkakunnat tarjoavat kesällä muun muassa elokuvapiknikkejä, katujunilla ajelua, koko perheen urheilupäiviä ja kyläjuhlia, eli kesäisessä Suomessa on runsaasti valinnanvaraa perheen pienimmille ja suuremmillekin.