Leikkipuistot

Leikkipuistot ovat leikkimiseen tarkoitettuja alueita jotka voivat olla joko ulkona tai sisätiloissa ja niissä on leikkimiseen tarkoitettuja, yleensä kiinteitä kalusteita. Leikkipuistojen luonteeseen kuuluu se, että ne ovat yleensä ulkona, julkisia, valvomattomia ja kaikille avoimia. Leikkipuistot on tehty yleensä lasten tai nuorten käyttöön ja niissä on heidän käyttöönsä tarkoitettuja laitteita. Joskus leikkipuistojen yhteyteen sijoitetaan myös aikuisille takoitettuja laitteita esimerkiksi kiinteitä kuntoilulaitteita, tai palveluita kuten pöytiä eväiden nauttimista varten tai kahviloita. Joskus leikkipuistojen yhteydessä on myös hiekkakenttiä pelaamista varten tai koirien ulkoiluttamisalueita. Jotkut leikkipuistot, vaikkakin vapaasti käytettävissä, saattavat toimia koulujen, päiväkotien, nähtävyyksien, yritysten tai kahvioiden yhteydessä.

Leikkipuistot voivat olla yleisen tahon kuten kaupungin tai kunnan ylläpitämiä tai sitten yksityisen tahon toimesta rakennettuja ja ylläpitämiä. Yleisimpiä laitteita mitä useimmista leikkipuistoista löytyy ovat kiipeilytelineet, liukumäet, keinut, hiekkalaatikot, karusellit ja leikkimökit. Leikkipuistojen suunnittelussa erinomaisen tärkeää on niiden turvallisuus, ja koska ne ovat ulkona vuoden ympäri niiden täytyy kestää monenlaisia sääolosuhteita. Huomioon täytyy myös ottaa ilkivallan mahdollisuus kuten graffitit ja tahallaan rikkomiset.

Leikkipuistovalmistajat

Suomessa toimii muutama leikkipuistovälineiden valmistaja joista ehkä tunnetuin on Rovaniemellä toimiva Lappset Group Oy. He ovat tunnettuja innovatiivisistä ja laadukkaista tuotteistaan joiden vienti ulottuu myös Suomen rajojen ulkopuolelle. He valmistavat ihan perusleikkipuistovälineitä kuten liukumäkiä ja keinuja, sekä välineitä teemapuistoihin kuten esimerkkinä Iso-Britanniassa sijaitseva Mattel-Teemapuisto. Lappset valmistaa ja suunnittelee myös liikuntavälineitä puistoihin kaiken ikäisille, joista uutena konseptina on mainittu ns. Senior Sport. Se on liikuntavälinemallisto joka on suunniteltu ikäihmisten toimintakunnon ylläpitämiseen, tukemaan arjesta selviytymistä sekä auttamaan aivojen ja ajatustoimintaan liittyvien kykyjen harjaantumista. Lappset valmistaa myös puisto- ja kadunkalusteita, turva-alustoja, muita liikuntavälineitä ja interaktiivisia leikkivälineitä.

Turussa ja Helsingissä toimiva Puuha Group Oy on toinen suomalainen leikkipuisto- ja urheiluvälineiden valmistaja ja maahantuoja. Heidän toiminta-ajatuksenaan on liikunnallinen lapsuus ja heidän valikoimistaan löytyy kalusteita erilaisista keinuista seikkailuvälineisiin ja hiekkalaatikoista keinuihin. Erikoisuutena heillä on Muumi-teemaleikkivälineet sekä erilaiset areenat, pyöräradat, ulkoliikuntavälineet ja kuntoilulaitteet. Puisto- ja kadunkalusteita heiltä löytyy myös huvimajoista roska-astioihin ja kaikkea siltä väliltä.

Parhaat leikkipuistot

Suomen parhaista leikkipuistoista voi olla monta mieltä, mutta esimerkiksi Yle Uutisten kyselyssä kärkeen nousi Onkilahden Puisto Vaasassa. Erityistä kiitosta kyseinen puisto saa siitä miten hyvin siellä on otettu huomioon eri ikäiset käyttäjät ja erityislapset. Liikuntaesteiset on huomioitu muun muassa leikkikalusteissa joihin osaan pääsee pyörätuolilla, on erilaisia keinuja, tasapainovälineitä ja kaikille avoin onkimispaikka. Puiston yhteydestä löytyy alue erilaisten palloilulajien harrastamiselle ja onpa siellä lentopallokenttäkin. Alueen vieressä on suuri parkkipaikka, joten leikkipuistoon on helppo tulla monenlaisella kulkuvälineellä.

Toiseksi parhaana samaisessa äänestyksessä on mainittu Jyväskylässä sijaitseva Mäki-Matin perhepuisto, joka perustettiin vuonna 1979 ja on siten Suomen vanhin perhepuisto. Se sijaitsee kauniissa miljöössä jota vanhat rakennukset kehystävät ja jossa järjestetään perheille monenlaista toimintaa kuten kerhoja ja muskareita. Puistossa toimii myös kesäkahvila, läheisillä teillä on ilmainen pysäköintimahdollisuus ja hiekkalaatikolla on paljon vapaasti käytettäviä leluja. Alue on aidattu tehden siitä myös pienemmille lapsille turvallisen.

Pelle Hermannin leikkipuisto Porissa on myös upea leikkipuisto jossa on otettu huomioon eri ikäiset lapset. Se sijaitsee kauniilla kolmen hehtaarin suuruisella Kirjurinluodon puistoalueella ja siellä voi seikkailla useissa eri leikkivälineissä. Leikkipuistosta löytyy merirosvolaiva, Tarzanin liaaneita ja Angry Birds teemaleikkipuisto. Sieltä löytyy myös television Pikku Kakkosesta tutun Pelle Hermannin vankkuri, hänen äitiliininsä mökki, lasten kahluuallas ja huvimaja. Kirjurinluodon puistossa on myös eläinasukkaita joita voi käydä tervehtimässä kuten kilejä, alpakoita, lampaita ja lintuja.