Lomaillaan Suomessa lasten kanssa

Mitä tehdä lomalla? Se on kysymys jota kaikki lapsiperheet alkavat miettiä koulujen päättyessä ja lomien alkaessa. Lomaillaanko kotimaassa missä sää tuntuu joskus arpapeliltä vai lennetäänkö ulkomaille paistattelemaan takuuvarmat aurinkoannokset? Jos mieli tekee matkailla kotimaassa, niin tässä parhaat kesävinkit koko perheen lomille.

Lomaillaan Suomessa lasten kanssa

Huvi – ja teemapuistot

 

Kun puhutaan lasten huvi- ja teemapuistoista ykköspaikan jakavat vielä tänäkin päivänä tottakai kestosuosikit Helsingin Linnanmäki ja Tampereen Särkänniemi. Linnanmäki on jo sijaintinsakin takia maan suosituin huvipuisto, ja se on  myös kaikista suurin ja vanhin. Jo vuonna 1950 avattu huvipuisto pitää sisällään yli 40 laitetta joista löytyy sopivia niin perheen pienimille kuin hurjemmista laitteista pitäville kuten jo klassikoksi ennättänyt vuoristorata, joka on yksi maailman seitsämästä vuoristoradasta jota jarrumies ohjaa. Linnanmäen ulkolava tarjoaa viihdettä musiikin ja teatteriesitysten muodossa, eikä Linnanmäen alueelle tarvi maksaa sisäänpääsymaksua, vaan saa rauhassa kulkea ja valita omalle perheelle parhaiten sopivat laitteet ja lipputyypit. Suomen toiseksi suurin ja tunnetuin Tampereella sijaitseva Särkänniemi avattiin vuonna 1973. Särkänniemellä voit kieppua laitteissa, käydä ihastelemassa kaloja ja muita vesieläimiä Akvaariossa, touhuta Koiramäen Eläinpuistossa, ihmetellä avaruuden suuruutta Planetaariossa tai kiivetä näköalatorni Näsinneulaan joka on Pohjoismaiden toiseksi korkein. Myös Särkänniemellä voit nauttia konserteista ja tapahtumista, sekä SuperPark Särkänniemestä löytyy liikunnallisia hauskoja aktiviteettejä sisätiloissa jos säät eivät suosi. Jos Särkänniemi ja Linnanmäki on koluttu jo moneen kertaan läpi tai ne ovat sijainniltan liian kaukana, löytyy huvipuistoja muualtakin Suomesta. Kouvolassa sijaitseva Tykkimäki tarjoaa lähes 40 eri laitetta, Atrenaalin-seikkailuradan, 5-D elämysteatterin, Minimaatilan, Mukkelis Makkelis sisäleikkipaikan, suuren ulkoleikkipaikan sekä konsertteja ja esiintyjiä. Löytyy Tykkimäeltä jopa vesipuisto ja leirintäaluekin. Tai oletko kuullut Alahärmässä sijaitsevasta Power Parkista jossa on F1-kuski Mika Salon suunnittelema karting-rata, vuoristoratoja ja Röllin kylä? Entä Suomen uusimmasta huvipuisto Nokkakivestä joka sijaitsee Jyväskylän lähellä, tai ehkäpä Saimaan  mökkireissun yhteydessä voisi suunnitella retkea Mikkelissä sijaitsevaan Visulahteen, jossa sijaitsee vesipuiston ja seikkailupaikan yhdistelmä Dinosauria.

Eläintarhat ja -puistot

Suomessa on useita perheille suunnattuja eläinpuistoja, kotieläinpihoja, akvaarioita ja eläintarhoja. Kaikista tunnetuin niistä on varmasti Helsingissä sijaitseva Korkeasaari, joka paitsi on yksi maailman vanhimmista eläintarhoista (perustettu vuonna 1889), on se myös yksi Helsingin suosituimmista nähtävyyksistä. Nimensä mukaisesti Korkeasaari sijaitsee saaressa jonne kulkeminen tapahtuu vesibussilla. Eläinlajeja Korkeasaaressa on noin 150, kasvilajeja yli tuhat ja ne on jaoteltu eläintarhassa maantieteellisesti omiksi kokonaisuuksiksi. Etelä-Pohjanmaalla Ähtärissä sijaitseva Ähtärin eläinpuisto on Suomen ensimmäinen luonnonmukainen eläinpuisto ja se sijaitsee 60 hehtaarin vaihtelevalla maastoalueella tavoitteenaan tarjota eläimille mahdollisimman luonnonmukaiset elinolosuhteet. Eläinpuisto on perustettu vuonna 1973 ja tällä hetkellä siellä elää noin 65 eläinlajia joista suurin osa havumetsävyöhykkeellä. Eläinpuiston lähettyvillä on leirintäalue- sekä hotellimajoitusta, ja myös junalla pääsee miltei portille asti Seinäjoelta, Tampereelta ja Jyväskylästä kulkevilla lähijunilla Ranuan eläinpuisto Lapissa on ainoa paikka Suomessa missä voi nähdä jääkarhuja, sekä yhteensä 200 muuta eläintä. Ranuan eläinpuiston asukkaat asuvat luonnonmukaisessa ympäristössä ja se toimii myös uhanalaisten arktisten eläinten suojelutyön parissa, sekä ottaa hoidettavakseen vahingoittuneita villieläimiä joista yleisin hoidettava laji on laulujoutsen. Eläintarhan eläimet asuvat tilavissa aitauksissa metsän keskellä ja eläimiä joita voit siellä nähdä ovat mm. ahma, hirvi, ilves, naali, kettu, ruskeakarhu, susi ja villisika. Ranuan eläinpuistossa voit ottaa osaa myös safareille, vierailla kotieläinpuistossa tai ajella miniautoradalla.

Eläintarhat ja -puistot

 

Muita eläinpuistoja löytyy mm. Kuopiosta, jossa voi käydä silittelemässä vuohia, aaseja ja lampaita, Toivosen Eläinpuiston yhteydessä Kokkolan lähellä voi vierailla myös Talonpojanmuseossa ja Kanniston Kotieläintilalla voi tutustua vanhaan maatilaan, sen eläimiin ja liikkua luonnossa. Hyvää Lomaa!