Maatilamatkailu

Maatilamatkailu on matkailun muoto jossa voi päästä nauttimaan maaseudun rauhallisuudesta, kiireettömästä elämästä, kauniista ympäristöstä ja maaseudun tarjoamista aktiviteeteista. Maatilamajoituksissa on mistä valita alkaen maatilojen päärakennuksissa sijaitsevista huoneista mökkimajoitukseen sekä perinteisten ruukkikylien vanhoihin rakennuksiin. Halutessaan yöpyä voi myös teltassa. Lapin matkailun ja hiihtokeskusten ohella, maatilamatkailusta on kasvanut yksi varteenotettava matkailun muoto Suomessa. Kun hiihtolomasesonki loppuu, on maatilamatkailun pääsesonki kesälomien aikaan. Vaikka maatilamatkailukohteita löytyy ympäri Suomea, suosituimmat alueet ovat Pohjanmaa, Pirkanmaa, Varsinais-Suomi ja Keski-Suomi.

Maatilamatkailu

Maatilamatkailu tarjoaa paljon elämyksiä aktiviteeteista maukkaaseen ruokaan. Suosittuja aktiviteetteja ovat ratsastus, retkeily, pyöräily, melonta, ja kalastus. Myös patikointi, kalastus, sienestys ja uinti ovat suosittuja aktiviteetteja maatilalla lomaillessa. Useat maatilat antavat vierailleen mahdollisuuden osallistua myös maatilan töihin kuten heinäntekoon, lypsämiseen, eläinten ruokkimiseen, laiduntamiseen ja pieniin maatilan korjaustöihin. Lapset mielellään osallistuvat eläinten hoitamiseen, silittämiseen ja taluttamiseen. Perinteisiä maatilan eläimiä ovat lampaat, vuohet, kanit, hevoset, siat, koirat, kissat ja kanat. Joillain maatiloilla on erikoisempia kotieläimiä kuten shetlanninponeja, aaseja, alpakoita riikinkukkoja, fasaaneita, poroja ja ankkoja. Erilaisiin elämyksiin erikoistuneiden maatilojen kirjo on suuri. Jos hevoset kiinnostavat voi lomailla hevostilalla ratsastuksen parissa, lähteä lehmäleirille opettelemaan lypsämistä tai valita luomuloma ja oppia enemmän luomuviljelystä lomailun aikana. Maatilamatkailun suosio selittynee nykyaikaisella maalaisromantiikalla ja katoavien maalaismummoloiden kaipuulla. Halutaan jatkaa Suomen maaseudulla viettettyjen kesien perinnettä kenties omien lasten kanssa lomaillessa. Voi pyöräillä tunnelmallisilla hiekkateillä, hypätä suoraan laiturilta uimaan, soudella järvenselällä, hakata halot sekä lämmittää aito rantasauna. Talvella voi pilkkiä, hiihtää, lumikenkäillä ja hypätä avantoon tai lumihankeen suoraan saunasta. Monet maatilat tarjoavat lähellä kasvatettua ruokaa, sekä pitävät yllä suomalaista perinneruokakulttuuria tarjoamalla tuoreista raaka-aineista tuttuja, lapsuuteen unohtuneita herkkuja. Tuoreet mansikat, herneet, vadelmat, perunat, porkkanat, kalakukko, muurinpohjaletut ja uunijuusto ovat vain muutama esimerkki maatiloilla tarjolla olevista herkuista.

Juhlat ja leirit

Juhlat ja leirit

Maatilat ovat myös suosittuja juhlien ja muiden tilaisuuksien kuten kokouksien pitopaikkoja. Perhejuhlille, häille, leireille ja yritysten virkistystoiminnalle löytyy maatiloilta tarpeeksi tilaa ja tunnelmaa. Kivinavettoja on kunnostettu juhlatiloiksi, majoitus on helppo järjestää juhlapaikan yhteyteen ja kaunis maalaismiljöö tarjoaa hienon taustan esimerkiksi hääparin kuville. Maalaismiljöön rekvisiitta on myös kuvauksellista esimerkiksi hevoskärryt ja heinäpaalit on helppo ottaa hääjuhlan teemaan ja ohjelmaan mukaan. Leirikoululaisille maatilamatkailu tarjoaa paljon hauskaa tekemistä, oppimista ja yhdessäoloa. Maalle Oppimaan on muun muassa EU:n ja Maa ja metsätalousministeriön tukema ympäristökasvatuksen käsikirja joka on kirjoitettu opettajille, vanhemmille ja yrittäjille jotka suunnittelevat leirikoulua peruskoululaisille.Yrittäjät jotka ovat mukana Maalle Oppimaan hankkeessa ovat koulutettuja tehtävään ja täyttävät vaaditut turvallisuus- ja ympäristönormit sekä toteuttavat testattuja toimintamalleja. Hankkeen ideana on toteuttaa maaseutulähtoistä ympäristökasvatusta ja luoda lapsille suhde maaseutuun, joka monelta lapselta tänä päivänä puuttuu. Nykypäivän suomalaisista yli 70 prosenttia asuu kaupungeissa ja yhteydet maaseutuun ovat vähäiset, millä selittynee maatilamatkailun kasvava suosio. Maalle Oppimaan leirikouluissa oppilaat tarkastelevat ruokaketjua, saavat elämyksiä osallistumalla, miettivät valintojensa vastuullisuutta omassa elinympäristössään ja tulevat tietoisiksi kestävästä kehityksestä. Yrityksille maatilamatkailuyrittäjät voivat tarjota räätälöityjä paketteja kunkin yrityksen toivomuksien ja tarpeiden mukaan. Jotkut maatilayrittäjät tarjoavat myös valmiita paketteja joista on helppo valita tilanteeseen ja itse ryhmälle sopiva. Tiimipalaverit, ateriat luonnossa, melontaretket, patikointi, villiyrttteihin tutustuminen ja sienien keräys sekä tunnistamaan oppiminen ovat mahdollisia teemoja yritysten virkistyspäiville. Myös golf, ratsastus, patikointi, teatteriesitykset, erilaiset ongelmanratkaisupelit, pikkujoulut, pilkkireissut, saunomiset ja kylpytynnyrit ovat suosittuja aktiviteetteja. Mahdollisuudet ovat miltei rajattomat ja luonnon läheisyys virkistää ja on omiaan parantamaan tiimien ryhmähenkeä.