Minigolf

Minigolf on mailapeli jota pelataan 18-reikäisellä radalla niinkuin suurempaa sisarusversiotaan golfia. Minigolfia kutsutaan myös toiselta nimeltään pienoisgolfiksi tai ratagolfiksi johtuen siitä että sitä pelataan sitä varten rakennetulla radalla.

Kuten golfissa, myös minigolfissa käytetään puttereiden kaltaisia mailoja, erona se että minigolfissa puttausmailat ovat ainoat käytetyt mailat, kun taas golfissa mailatyyppejä on useita. Palloja taas löytyy tuhansia erilaisia ja niitä erottavat toisistaan niiden ominaisuudet jotka vaihtelevat muun muassa pinnan tekstuurista, pallon kovuuteen ja pomppuun.

Kun golfradat ovat laajoja satojen metrien mittaisia alueita joilla kävellään pitkiä matkoja ja ajetaan golfkärryillä, ovat minigolfradat pieniä, muutamien metrien mittaisia eterniitti-, betoni- ja huoparatoja. Radat voivat olla joko ulkona tai sisällä, vaikkakin ulkoradat ovatkin yleisimpiä, ja niihin on rakennettu monenlaisia erilaisia esteitä kuten tunneleita ja putkia, betonista, metallista tai lasikuidusta tehtyjä muotoja ja liikkuvia esteitä kuten tuulimyllyjä.

Minigolfin historiaa

Aikaisin maininta minigolfista löytyy The Illustrated London News sanomalehdestä vuodelta 1912, jossa esitellään mingolfrataa nimeltä Golfstacle, ja vuonna 1916 yritys nimeltä Thistle Do joka toimi Pinehurstissä Yhdysvaltojen Pohjois-Carolinassa aloitti minigolf ratojen tuotannon. Vuonna 1922 minigolf fanaatikko Thomas McCullogh Fairbarn mullisti minigolfin kehittämällä radoille sopivan keinoruohon joka oli tehty pellavansiemenistä, hieklasta öljystä ja väriaineista, ja jonka ansiosta minigolf tuli useiden ihmisten saataville. Vuoden 1920 luvun loppuun mennessä pelkästään New Yorkissa oli 150 kattominigolfrataa, ja kymmeniä tuhansia ratoja ympäri Yhdysvaltoja. Valitettavasti 1930-luvun lama sulki melkein kaikki minigolfradat, ja yksi harvoista alkuperäisistä säilyneistä radoista on Parkside Whispering Pines Miniature Golf Course Rochesterissa, New Yorkin osavaltiossa, joka on myös listattu National Register of Historic Places suojeluohjelmaan.

Euroopassa ensimmäinen minigolfrata rakennettiin Saksan Hampuriin vuonna 1926, saksalaisen Fr. Schröderin toimesta, joka oli matkallaan Yhdysvaltoihin nähnyt minigolfratoja ja niistä inspiroituneena päätti rakentaa sellaisen myös kotikonnuilleen. Pohjoismaihin minigolf saapui Edwin O. Norrmanin ja Eskil Normanin mukana heidän paluumuuttaessaan Yhdysvalloista Ruotsiin jossa he perustivat yrityksen nimeltä Norman och Norrmans Miniatyrgolf ja joka valmisti minigolfratoja muun muassa julkisiin puistoihin.

Suomen ensimmäiset minigolfradat rakennettiin Helsinkiin vuonna 1952, ja vanhin toiminnassa oleva rata on Sibeliuspuiston minigolf, joka sijaitsee Sibeliuksen puistossa Töölössä.

Hauskimmat Minigolfradat

Nykyään minigolfratoja voi löytää joka maailman kolkasta ja niitä on mitä upeampia ja mitä erilaisimpien teemojen ympärille varusteltuja. Esimerkiksi Mayday Golf Yhdysvaltojen Etelä-Carolinassa on rakennettu trooppiseksi saareksi jonne lentokone on tipahtanut ja ainut keino selviytyä pois sieltä on suorittamalla mitä erilaisimpia minigolfratoja. Rekvisiittana radan ylle on asennettu suuri keltainen lentokone, on siltoja, vesiputouksia, luolia ja punainen pelastushelikopteri.

Putting Edge Fun Centres ovat niinikään Yhdysvalloissa sisätiloissa sijaitsevia glow-in-the-dark, eli pimeässä loistavia minigolf elämyksiä, joissa pelataan 18-reikää käsittävillä radoilla. Erikoisuutena ovat UV-valoissa loistavat maalaukset ja lavasteet, ja haastavat esteet joita pelataan musiikin tahdissa.

Suomessakin hohtogolfia voi pelata Hohtogolf West Coastissa Helsingissä ja Hohtogolf West Coastissa Vantaalla. Myös Turussa, Espoossa ja Tampereella on saman ketjun golfratoja, jotka ovat teemaltaan kauhu ja jännitys. Pimeässä loistavat luurangot, ahtaanpaikan kammokuja, egyptin muumiot, suurihampaiset seinien läpi työntyvät hait ja lasermaze esterata ovat elämyksellisen radan tehosteita.

Oman minigolfradan vaikka takapihalle tai kesämökille voi nykyään myös rakentaa kustannusten muututtua minigolfin alkuajoista maltillisemmiksi ja materiaalien saatavuus tultua helpommaksi. Netistä löytyy useita ohjeita eri sivustoilta miten oman minigolfradan voi helposti itse rakentaa, ja silloin itse saa valita millaisia esteitä ja haluaa ja niiden vaikeusasteeseen vaikuttaa.