Retkeily ja Telttailu Suomessa

Suomessa telttailu ja retkeily on helppoa ja mukavaa ja yöpyä voi niin yöpymiseen tarkoitetuilla leirintäalueilla joita Suomessa on useita, kuin jokamiehenoikeuden sääntöjä noudattaen luonnossa. Jokamiehenoikeudella tarkoitetaan jokaisen oikeutta nauttia luonnosta riippumatta siitä kuka kyseisen luontoalueen omistaa. Jos luonnossa haluaa liikkua jokamiehenoikeuksien sallimissa rajoissa, ei siihen tarvita maanomistajan lupaa, eikä jokamiehenoikeuksien käyttämisestä tarvitse maksaa. Jokamiehenoikeus antaa vapauksia, mutta sisältää myos velvollisuuksia niille jotka luonnossa haluavat liikkua.

Jokamiehenoikeuksia rajoittaa lainsäädäntö, tarkoittaen sitä että luonnossa ei saa tehdä mitä hyvänsä eikä missä hyvänsä. Asiat joihin jokamiehenoikeus antaa sinulle luvan on liikkua luonnossa jalan, hiihtäen tai pyöräillen, mutta ei anna lupaa kulkea kenenkään pihamaalla tai viljelyksessä olevilla pelloilla. Oleskelu tilapäisesti alueilla, missä liikkuminenkin on sallittua, esimerkiksi telttailla riittävän kaukana asumuksista kuuluu jokamiehen oikeuksien piiriin. Kukkien, luonnonmarjojen ja sienien poimiminen on sallittua sekä onkia ja pilkkiä saa ilman erityistä lupaa. Myös vesistöissä voi kulkea niin sulaan aikaan kuin talvella jään päällä, ja vaikka moottorikelkalla ei saa ajaa toisen maa-alueilla ilman lupaa, niin jäällä ajo on sallittua. Mitä taas ei saa tehdä on aiheuttaa häiriötä tai haittaa toisille tai ympäristölle, häiritä lintujen pesintää tai riistaeläimiä. Puita ei saa ilman lupaa kaataa tai muuten vahingoittaa, eli leiriytyessä nuotioon tarvittavat puut täytyy kerätä jo maahan tippuneista oksista. Sammalta, jäkälää ja maa-ainesta ei saa ottaa eikä luontoon saa jättää roskia. Kenenkään kotirauhaa ei saa liikkumisellaan häiritä, eikä moottoriajoneuvoilla saa ajaa maa-alueilla ilman maanomistajan lupaa. Tämä koskee myös yksityisiä teitä kuten mökkiteitä. Myoskään kalastaa muulla kuin mato-ongella ei saa ilman asianomaisia lupia, eikä tietenkään metsästää. Poikkeusalueet joilla jokamiehenoikeudet eivät aina päde ovat luonnonsuojelualueet  ja kansallispuistot joissa liikkumista voidaan rajoittaa. Kansallispuistot ovat merkittäviä luonnonnähtävyyksiä ja matkailukohteita, joissa esimerkiksi rauhoitettujen kasvien kerääminen on kielletty. On syytä myös muistaa että puolustusvoimien alueilla ei yleensä saa oleskella.

Retkeily ja Telttailu Suomessa

Leirintäalueet

Toinen vaihtoehto retkeilylle ovat Suomen lukuisat leirintäalueet, joita luokitellaan hotelleistakin tutulla tähtiluokituksella. Suomessa parhaita eli viiden tähden leirintäalueita on viisi kappaletta ja ne ovat Kuopion Rauhalahti, Helsingin Rastila, Rauman Poroholma ja Oulujärven Manamansalo. Vaikka monet retkeilijät pärjäävät vähemmälläkin on korkean tason palveluille kysyntää ja luokitus auttaa matkailijaa antamalla hyvän kuvan siitä millaista tasoa leirintäalueelta voi odottaa. Viisi tähteä ei kuitenkaan tarkoita sitä että leirintäalue olisi täynnä huippuvarustettuja mokkejä. Kaikista leirintäaluematkailijoista 60 prosenttia majoittuu asuntoautossa tai -vaunussa, 30 prosenttia mökeissä ja 10 prosenttia teltassa. Viiden tähden luokitukseen vaaditaankin että alueella on ympärivuorokautinen valvonta, mahdollisuus uimiseen ja lämmitetyt pukeutumistila niiden yhteydessä, alueelta loytyy A-oikeuksin varustettu ravintola, lastenhoitopalvelu, kotisivut, on-line varauspalvelu ja vähintään viittä eri kieltä puhuva henkilökunta sesonkiaikaan. Muita, vähemmän tähtiä omaavia leirintäalueita on paljon. Yleensä perusvaatimuksena on, että alueelta löytyvät peseytymistilat, keittiön käyttömahdollisuus ja majoitus. Paljon matkailevalle voi olla hyötyä liittyä jäseneksi johonkin karavaanari- tai leirintäaluejärjestöön, joiden jäsenenä saa etuja maksuista sekä vinkkejä leirintäaluematkailuun. Esimerkiksi Euroopan suurin Camping etukortti on nimeltään Camping Key Europa ja se kattaa 3000 leirintäaluetta ympäri Euroopan. Suomen lisäksi Camping Key Europe hyväksytään 19 muussa Euroopan maassa joita ovat Belgia, Espanja, Hollanti, Irlanti, Iso-Britannia, Italia, Kreikka, Kroatia, Latvia, Luxemburg, Norja, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa, Slovenia, Sveitsi, Tanska ja Unkari. Sillä saa etuja muun muassa matkailuautoja vuokratessa, risteilyaluksilla ja joissain lasten teemapuistoissa.

Leirintäalueet