Saarijärvi

Saarijärvi on Keski-Suomessa, Saarijärven-Viitasaaren seutukunnassa  sijaitseva noin 9000 asukkaan kaupunki. Se sijaitsee Kannonkosken, Karstulan, Multian, Soinin, Uuraisen, Ähtärin ja Äänekosken naapurissa järvisellä maaperällä, noin 60 kilometriä Jyväskylästä Pohjoiseen päin. Suurimmat kaupungin alueella sijaitsevista yli 200 järvestä ovat Pyhäjärvi, Summanen, ja nimensä kunnallekin antanut Saarijärvi. Vuonna 2009 noin 900 sadan asukkaan Pylkönmäen kunta liitettiin osaksi Saarijärveä, ja Pylkönmäen seurakunta on ollut osa Saarijärven seurakuntaa jo vuoden 2007 alusta lähtien.

Saarijärvi

Ennen vanhaan

Saarijärven kunta muuttui kaupungiksi vuonna 1986, vaikka itse kunta on perustettu jo 1800-luvun loppupuolella, tarkemmin sanottuna 1866. Asutusta alueella on ollut kuitenkin jo vuosituhansia, ja arkeologisissa tutkimuksissa on löydetty merkkejä ihmisasutuksesta Pylkönmäen Selänpäänjoen alueelta miltei 10 500 vuoden takaa. Merkkejä villjan viljelyyn voidaan jäljittää jopa yli 4000 vuoden taakse, ja alueelta on löydetty myös ainutlaatuinen eläinten pyydystämiseen käytetty pyyntikuoppajärjestelmä joka kertoo yhdessä toimivan ja organisoituneen yhteisön olemassaolosta. Varhainen asutus alueella keskittyi hankkimaan ruokansa pyydystämällä ja keräämällä aina rautakaudelle asti ennen kaskiviljelyyn siirtymistä. Eteläisestä Suomesta saapunut, jo maanviljelyä harjoittanut väestö, toi mukanaan alueelle kaskiviljelyn noin vuoden 600 paikkeilla. Saarijärven alueelle heitä houkuttivat erämaat joissa riitti runsaasti saalista, ja uusi väestö sulautuikin jo alueella olevaan, joka puolestaan omaksui uuden talousmuodon omakseen. Väestöä saapui eritoten Sääksmäeltä ja Saarioisesta, ja jo 1200-luvulle mennessä olivat pysyvät talot ja peltoviljely vakiintuneet. 1800-luvulla Saarijärven väestö muutti jälleen muotoaan, kun alueelle muutti käsityöläisiä ja kauppiaita jotka toivat mukanaan verstaat ja kauppaliikkeet, joka johti siihen että 1900-luvun alkuun mennessä alueella oli ylijäämäväestöä, joista osa lähti Eteläiseen Suomeen, ja joista huomattava osa, noin 2000 henkeä, lähti ulkomaille muun muassa Amerikkaan, siirtolaisiksi. Kuuluisin Saarijärveltä lähteneen Amerikan siirtolaisen lapsenlapsenlapsi on varmasti Pamela Anderson, jonka isoisoisä Juho Hyytiäinen lähti Amerikan mantereelle siirtolaiseksi vuonna 1908.

Saarijärvi vierailijalle

Saarijärvelle suuntaava matkaaja löytää paljon erilaista tekemistä ja majoitusvaihtoehtoa. Erityisesti maalaisromantiikkaa, aktiviteetteja, ja hemmottelua kaipaavalle Saarijärvi on erinomainen lomakohde ja kulttuuriakin loytyy taide-elämyksien ja museopäivien muodossa. Saarijärvellä voit nauttia kesäteatterista, taidenäyttelyistä, heittää mölkkyä ja kuunnella musiikkia. Ja jos haluat käydä tutustumassa kivikauden elämänmenoon aidon kaltaisen ympäristön, rakennusten ja pienesineiden avulla, se onnistuu hienosti Suomen vanhimmassa ja laajimmassa esihistoriakohteessa Kivikauden kylässä. Siellä voit tutustua muun muassa mobiilioppaiden ja tehtävävihkojen avulla esimerkiksi lasten mittakaavaan rakennettuun Lasten kivikauden kylään sekä Ansa-, Muinais- ja Luontopolkuihin. Yksi mielenkiintoisimmista Saarijärven kohteista on myös Säätyläiskotimuseo, joka toimii Kolkanlahden tilan entisessä päärakennuksessa. Täällä suomalainen kansallisrunoilija Johan Ludvig Runeberg toimi vuosina 1823-1825 kotiopettajana tilan silloisen omistajan perheessä rahoittaakseen opintojaan Turun akatemiassa. Hän opetti pojille muun muassa latinaa, kirjoitusta ja laskentoa, ja vapaa-aikansa hän vietti luonnossa kulkien ja metsästysseuroissa viihtyen. Vaikka Runeberg ei viipynyt Saarijärvellä kuin muutaman vuoden asuen perheen talon yläkerrassa, oli noilla vuosilla suuri vaikutus hänen keskeiseen tuotantoonsa luonnon ja kansan kuvaajana. Saarijärvellä on myös paljon luontokohteita jotka antavat paljon vierailijalle. Alueelta löytyy maatilamatkailua, luonnon keskellä sijaitseva Suomen joogaopisto, koskenlaskua, hiihtoa, Salamajärven kansallispuisto ja monta muuta mielenkiintoista kohdetta. Majoittua voit perinteiseen tapaan lomamökissä, leirintäalueella, hotellissa tai loma-asunnossa, vai miltä kuulostaisi eksoottisempi elämys kuunnellen kosken pauhantaa oman ikkunan alla vanhassa myllyssä majoittuessa, tai majoittuminen 1900-luvun alun perinteisessä pihapiirissä oman rantasaunan ja veneen kera? Mitä ikinä valitsetkaan, on elämys varmasti unohtumaton.

Saarijärvi vierailijalle