Unohtumaton retki Lappiin

Lappi on ollut niin suomalaisten kuin ulkomailta tulevien turistien suosikki jo vuosien ajan. Se ei myöskään ole ihme, sillä maisemat ovat upeat vuodenajasta riippumatta. Suunnittelit sitten laskettelua, patikointia tai kylpylässä vierailua, Lappi tarjoaa varmasti parhaat puitteet ja unohtumattoman loman jokaiselle. Voit lähteä matkaan vaikka koko perheen kanssa tai jopa yksin, sillä hyvät mahdollisuudet majoitukseen ja aktiviteetteihin antavat tilaa suunnitteluun ja erilaisten matkojen toteutukseen. Matkan sisältö riippuu juuri pitkälti siitä, milloin haluat retken tehdä.

Talven aktiviteetit

Tietysti yksi suosituimmista ja parhaista asioista talvella on laskettelu. Lapissa on erittäin hyvät mahdollisuudet talvella niin hiihtämiseen, lumilautailuun kuin lasketteluun. Siellä on myös monia vaihtoehtoja minne mennä, joten sinun ei tarvitse tyytyä vähään. Voit valita hiihtokeskuksen juuri sen mukaan, mitä sinä ja perheesi tai ystäväsi haluatte tehdä. Keskuksia on siis monia, mutta voimme mainita niistä suosituimmat. Yksi parhaista kohteista lasketteluun on ehdottomasti Ruka. Moni tämän kohteen varmasti nimeltä tietääkin ja siellä onkin yli 30 rinnettä käytössä joka talvi. Laskettelun lisäksi löytyy myös muuta puuhaa ja ajan saa varmasti kulumaan. Toinen suosittu kohde on Levi, joka tarjoaakin huimasti yli 40 rinnettä vierailijoiden käyttöön. Rinteitä on sekä aloitteleville lautailijoille että niille, jotka etsivät uusia haasteita useamman vuoden kokemuksen kanssa. Majoitukseen on monenlaisia vaihtoehtoja ja tekemistä riittää vaikka laskettelu ei olisikaan itselle se mieluisin tekeminen. Kolmas laskettelukeskus, jonka mainitsemme, on Saariselkä. Siellä on yhteensä 15 eri rinnettä, mutta sinun on hyvä tietää, että se on koko Euroopan pohjoisin keskus lasketteluun. Pääset nauttimaan niin laskettelusta kuin hiihtämisestä ja jos sinulla on tuuria, voit nähdä myös upeat revontulet matkasi aikana. Kaikissa kohteissa on siis paljon hyviä puolia ja voimme siis suositella vaihtamaan kohdetta lasketteluun vaikka joka talvi. Näin saat mahdollisimman paljon uusia kokemuksia ja pääset tutustumaan Suomen Lappiin entistäkin paremmin.

Kesän parhaat kohteet

Kesän parhaat kohteet
Kesän parhaat kohteet

Lappi on erittäin hyvä kohde talvella lasketteluun, mutta ei kannata myöskään unohtaa tätä kohdetta kesällä. Voit suunnitella mukavan matkan milloin tahansa ja kesä on erittäin hyvä aika tutustua muuhunkin kuin vain laskettelukeskuksen ympäristöön. Patikointi on erinomainen tapa nähdä luonnon kauneutta ja myös erilaisia eläimiä. Lapissa on kansallispuistoja, joihin on valmiiksi suunniteltu erilaisia reittejä, jotka voivat kestää parista tunnista useampiin päiviin. Jos haluat lähteä telttailemaan, suosittelemme tutustumaan näihin reitteihin etukäteen. Yksi suosituimmista reiteistä koko Suomessa on Karhunkierros, joka sijaitsee Kuusamossa. Tämä kierros on ehdottomasti koettava ainakin kerran elämän aikana. Sen kokonaispituus on 80 kilometriä ja tarvitset ehdottomasti hyvät varusteet mukaan. Jos sinulla on paljon kokemusta vaelluksesta, matka saattaa kestää vain kolmen päivän ajan. Kuitenkin, jos et ole aiemmin tehnyt pidempiä kävelyreittejä, saattaa matkaan mennä jopa viikon verran. Jos tämä matka ei ole tarpeeksi pitkä, vaan haluat enemmän haastetta, voimme suositella Haltin vaellusta. Tämä reitti alkaa Kilpisjärveltä ja on kokonaisuudessaan 110 kilometriä pitkä. Haltilla, johon matka tähtää, on oikeastaan Suomen korkein kohta ja kaikki patikoijat, jotka onnistuvat pääsemään huipulle asti, saavat mahdollisuuden lisätä oman nimensä Haltin kirjaan. Matka siis suuntaa vuoren huipulle ja sieltä taas takaisin Kilpisjärvelle. Kuten arvata saattaa, tämä reitti vie huomattavasti aikaa ja siihen kannattaa valmistautua erittäin hyvin etukäteen. Voit yöpyä reitillä omassa teltassa tai myös vuokrata käyttöösi mökin, joita on ripoteltu matkan varrelle. Niitä on noin 10 kilometrin välein aina huipulle asti, joten se helpottaa matkan tekemistä paljon. Näiden kahden reitin lisäksi Lapissa on myös paljon muuta nähtävää. Tutustu siis tarjontaan ennen matkan suunnittelua.